Har en spåntaket träbyggnad noggrant planerad

mer än andra typer av tak planeringsspåntaket i trä är avgörande. Bortsett från betongens kvalitet spelar träet, takhöjden och typ av fastsättning en viktig roll. Ett försiktigt monterat shingledtak kan vara upp till femtio år.

uttorkning och infödda buskar

Det stora genombrottet för hållbarheten hos en spåntaket är den perfekta utnyttja naturliga egenskaper. Bältros måste kunna torka ut igen och igen till en vattenhalt av mindre än tjugo procent. Detta garanteras av rätt singelkvalitet, rätt arrangemang och professionell installation.

Som träd för ett spåntak mestadels inhemska träd och buskar valdes med låga försörjningsvägar i det förflutna. Men infödda barrträd som lärk, gran eller gran bara har en livslängd på tolv till fyrtio år. Genom impregnering eller rökning kan den förlängas med flera år.

kanadensiska trädslag

I denna dag och ålder med sin globala transporter används främst kanadensiska träd för klapperstensstränder tak. Speciellt familjen av livsträdarna, i Latin Thujas, och olika cederarter används. De har med sitt höga hartsinnehåll ett stort motstånd mot svamp- och insektsinfestationer.

  • röd ceder vit ceder
  • gul ceder
  • Alaskazeder kanadensiska lärk

Vit Ostzeder täckskikt och ventilations

I täcker en spåntaket utföres en tvåskikts täck vid en lutning på mer än 71 grader. För grunda takhöjder mellan sjuttio och 23 grader, spänns bältrosen till en båt för ventilation. För jämnare takhöjder måste ett vattenavvisande deltak installeras. Från en sluttning på cirka 15 grader är det inte längre möjligt att skingra taket.

Förutom den bakre ventilationen av singeltaket måste rörligheten för de enskilda bältrosen beaktas. När toppen av singeln blir våt, sträcker kanterna upp mot taket. När de torkar, rör de sig i exakt motsatt riktning. För att ge dem den nödvändiga rörligheten får varje taksten endast fixeras med två rostfria naglar.

Tips & Tricks Observera att vissa träd kan skada metaller med sina sura ingredienser. Patina av koppar förhindras, t ex av cederharts. För takrännor och andra metallkomponenter på ditt shingledtak är det bäst att använda rostfritt stål.
Dela med vänner

Lämna din kommentar