Beräkna en väggmur

Om du vill arbeta på en vägg är det ofta nödvändigt att beräkna området. Hur man beräknar en vägg har vi sammanfattat nedan för dig.

Tilldela väggar annorlunda: Du behöver ytan

Väggar brukar inte vara som de är när de flyttas in eller för första gången. Dessa kan täckas eller beläggas annorlunda:

  • täcka med plattor
  • färg med färg
  • täcka med trä (paneler, tunga och spårskivor etc.)

Allt arbete gemensamt är att du köper de nödvändiga materialen i tillräckliga kvantiteter. Men å andra sidan köper inte för mycket av det, så att dina rester blir mindre och därför stiger kostnaderna inte meningslösa.

Den enkla beräkningen av en vägg

Beräkningen av väggen eller väggarna som ska bearbetas kommer således först. Om du bara vill beräkna en vägg behöver du bredd x höjd. Dessa siffror lägger till och har sålunda kvadratmottagningen.

Exempel: Väggbredd 6 m, rumshöjd 3,30 m: 6,00 x 3,30 m = 19,80 cm, dvs 20 kvadratmeter

Tänk på fönstret vid beräkning av väggen

Är ett fönster med måtthöjd 1,60 och bredd 1 , 80 m här, är området beräknat här, så 1,60 x 1,80 m = 2,88 kvadratmeter, så 2,90 kvadratmeter. Detta område dras sedan från totalområdet: 19,80 minus 2,90 = 16,90 eller 17 kvadratmeter.

Beräkna alla rumsväggar minus fönster och dörrar

Om du vill beräkna alla fyra väggarna och om det är ett rektangulärt rum behöver du: (område lång vägg + bredvägg) x 2, dvs (B x H + L x H) x 2. Alla fönster och dörrytan läggs först och dras sedan av från det totala området.

Beräkna icke-symmetriska rum.

Om väggarna inte är symmetriska, dvs samma storlek, måste du beräkna enskilda sektioner individuellt. Detta gäller för halvhöjda väggar: rak yta + sluttande yta, dvs L x H rak vägg + L x H vägghöjd.

Utskärningar för material- och prisberäkning

Utskärningar upp till ett totalområde på 2,50 m² ingår inte i beräkningen, åtminstone för målning. Men mycket bra i materialkravet.

Beräkna rund oriel

I princip mäts runda väggar såväl som orienter. Använd ett måttband, bestäm längden på den runda väggen, mäta höjden och multiplicera båda talen tillsammans.

Andra beräkningar

Du kan också behöva ta bort högpedaler och halvhöjdsplattor om resten av väggen ska målas.

Tips och tricks När du målar och målar, måste du faktorera cirka tio procent mer när du köper material. För plattor beroende på storlek upp till 20 procent på grund av avfall. Men i alla fall bör ersättningsplattor för lagring övervägas här för eventuella skador på de lagda plattorna.
Dela med vänner

Lämna din kommentar