Afslanken in het zwembad

Zwemmen is de ideale sport om af te vallen. Het maakt niet uit of je erg zwaar bent of slechts een paar kilo te veel. Zwemmen traint alle spiergroepen en verbruikt veel calorieën. Dit helpt je om af te vallen en slank te blijven.

Schoolslag, rug, kruipen (ook wel crawl-zwemmen genoemd) of dolfijn als zwemstijl? Ongeacht hoe je zwemt, de bewegingen in het water zijn goed voor alle spiergroepen, vooral voor de vaak verwaarloosde, maar in het dagelijks leven gespannen rugspieren. En zwemmen helpt ook bij gewichtsverlies. Sporten met ritmische, niet te snelle bewegingen zoals zwemmen, roeien of joggen op de crosstrainer zijn ideale vetverbranders, terwijl de gewrichten gespaard blijven. Een vrouw met een gewicht van ongeveer 70 kilo verbruikt ongeveer 450 tot 550 calorieën per uur zwemmen, afhankelijk van hoe snel of intens ze zwemt.

Als beginner of Baggersee-Brustpaddler moet je het best in een zwemcursus gaan (in de groep kost dat ongeveer zeven tot vijftien euro per twee uur in een normaal zwembad), omdat je daar belangrijke basisvaardigheden leert. Degenen die gewoon wegspatten, lopen het risico dat ze niet het gewenste resultaat bereiken. Alleen degenen die goed kunnen zwemmen, kunnen echt afvallen en hun spieren sterker maken. Iedereen die nog steeds niet zeker weet of zwemmen de juiste persoon voor hem is, kan de eerste zwembadbezoeken houden met de volgende tips over water.

De watersituatie tijdens het zwemmen

De positie van het water, dat wil zeggen hoe het lichaam in het water ligt, is bepalend voor vele factoren van zwemmen. De ademhaling en de hele vooruitgang hangen af ​​van de hoek tussen lichaam en wateroppervlak. Men observeert de mogelijke verschillen in het zwembad 1000 keer per dag.

Links de oma met badmuts: ze zwemt als een zwaan, haar nek gebogen, met haar hoofd recht uit het water. Ze is comfortabel aan het zwemmen. Direct op het naburige parcours: de zwemmer, die blijkbaar zijn hoofd constant onder water heeft en bij elke voorwaartse beweging met duiken in het water. Hij zwemt snel.

Gouden regel: hoe meer diagonaal hoofd en voeten in het water bij elkaar staan, hoe slechter de watersituatie. Een goede waterpositie wordt gekenmerkt door het feit dat het lichaam zo recht mogelijk is, bijna parallel aan het oppervlak van het water. Hoe dat te doen? Het hoofd kijkt altijd naar de bekkenbodem, dan bevindt het lichaam zich automatisch in het koele water. Lucht wordt bij de start in de zwembeweging ingebracht. In de schoolslag is dit precies het moment waarop de armen het water naar achteren duwen. In de kruipende armzwaai is de juiste ademhalingstijd, zoals links op de afbeelding te zien is.

Voordelen van een goede watersituatie: het is niet alleen goed voor de rug en de ademhaling. Het geeft het lichaam ook minder weerstandsoppervlakte. Dus je zwemt sneller.

Juiste ademhaling tijdens het zwemmen

De meeste beginners ademen, bang om water te slikken, te ondiep en te zeldzaam. Het resultaat: Spieren en longen moeten de paar zuurstof verdelen. Hoofdpijn en minder spierkracht zijn het gevolg. Tijdens het zwemmen heb je de reflex om je mond en ogen te sluiten wanneer je in en uit duikt, of om het hoofd gestrekt uit te strekken als een eendje uit het water, gedisciplineerd. Anders train je de gewenste spieren niet goed.

In het begin kun je hier en daar een beetje water doorslikken en ademen, maar dat is niet slecht. Maar als je dat eenmaal met je ademhaling weet, is zwemmen veel gemakkelijker en zwem je als een vis in het water en niet als een eend. Tip: Pas het ritme van zwemmen aan je ademhaling aan en schakel altijd uit wanneer je erin duikt - adem altijd in terwijl je duikt.

Rekken en strekken na het zwemmen

Goed uitrekken is belangrijk na het zwemmen. Omdat zelfs met de gezondheidssport het zwemmen kan komen met frequente training, met name in de schouder, aan verkorte spieren en de te zwakke pezen. Dit kan van invloed zijn op uw vermogen om te bewegen en pijn te veroorzaken.

Strek daarom vooral de rug, armen en schouders na het trainen uitgebreid uit om het vermogen om te bewegen te behouden. Hiervoor bevelen wij deze speciale rekoefeningen aan.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter