Akrylfärg på väggen?

Akrylfärg används extremt mångsidigt. Som konstnärsfärg är användningen på väggar tänkbar för många människor. Det finns emellertid alltid frågor om huruvida man ska ta bort eller repaintera akrylfärg på väggen. Speciellt hur akrylfärg på väggen fungerar med andra färger. Vi ger svar.

akrylfärg - den mångsidiga akrylhartsfärg

akrylfärg framställdes först på 1940-talet i stora kvantiteter och specifikt deklareras som konsttillförsel. Men det har länge visat sig att akrylfärg kan appliceras på nästan vilken yta som helst. Akrylfärg på glas, trä eller metall är till exempel lika sällsynt som akrylfärg på huden (kroppsfärgning).

Hur

akrylfärg fungerar i princip kan du använda akrylfärg, inklusive lätt på väggen, oavsett om träflis eller vinyl tapeter, konventionella gips, kakel eller trä och plastpaneler. Dock måste du vara uppmärksam på den nödvändiga diffusibiliteten i ett konventionellt substrat, till exempel en mineralplast med eller utan tapeter.

sammansättning akrylfärger och emalj

akrylfärg består av följande komponenter:

  • färgpigment
  • akrylharts som bindemedel
  • utspädning som avdunstar under torkning (vatten eller organiska utspädningsmedel)
  • eventuellt tillsatser eller tillsatser (till varierande egenskaper såsom torkning, etc)

När akrylfärgen torkar, håller akrylpartiklarna fast vid varandra, de håller sig ihop. Därför bildas en vattentät film. Detta är fördelaktigt för många applikationer, till exempel som väderskydd.

Att måla eller måla en hel vägg med akrylfärg kan dock vara problematisk om väggen inte andas. Individuella bilder av akrylfärg på väggen är dock helt oproblematiska.

Behandla akrylfärgen till väggen

Du bör helst föredra vattenutspädd akrylfärg i sovrum och barnrum. Annars kan du späda bara vattenutspädd akrylfärg om en mindre intensiv färgintensitet önskas. Så länge det inte är torrt, kan du tvätta bort akrylfärgbrunnen. ta bort eller måla över

akrylfärg på väggen

Men många väggmålningar och kreativ konst av akrylfärg är på väggarna i hyrda hus eller lägenheter. Det betyder att dagen kommer när akrylfärgen är helt borttagen. Många har ansett att akrylfärg kan avlägsnas eller målas över väl med en annan färg.

Akrylfärg är lätt att måla

Här kan vi lugna dig. Att ta bort akrylfärgen från väggen kan vara svår beroende på substratet (t.ex. tapeter). Du kan emellertid måla akrylfärg utan begränsningar.

Använd god emulsionsfärg, eventuellt måla två gånger

Det fungerar fantastiskt med dispersionsfärgen som används som väggfärg. Du bör dock använda en väggfärg av hög kvalitet, annars kan det vara att den nya färgen inte täcker. Du kan också behöva två slag.

Tips & tricks I hustidningen hittar du ytterligare råd om hantering av akrylfärger. Så du kan också läsa här, hur den beter sig med akrylfärg på Styrofoam eller annan plast.
Dela med vänner

Lämna din kommentar