Zelf verchromen

Verchroomde objecten zijn er in het dagelijks leven. Vooral bij het restaureren van verschillende objecten rijst de vraag of je de verchrooming zelf niet zou kunnen doen. In het volgende hebben we een zelfstudie samengesteld over hoe je het verchromen zelf kunt doen.

Verchromen Chrome-VI en Chrome-III

Voordat we echter beginnen met de instructies voor verchromen, moet er iets worden verduidelijkt. Galvanische fabrieken gebruiken meestal chroom (VI) zouten voor het elektrolysebad. Deze zijn echter zeer giftig en mogen niet aan particuliere huishoudens worden verkocht. De toxiciteit is zelfs zo hoog dat overwegingen worden gemaakt op het niveau van de Europese Unie nog verscherping van de wetten en chroom (VI) zout kan geheel verboden.

chroom zelfgemaakte alleen chroom III oplossing

Het chroom (VI) zouten zijn degenen die de typische heldere kleurkwaliteit van een chroomlaag zal produceren. De chroomlaag zelf kan ook worden uitgevoerd met chroom (III) zouten (chroomtrioxide). Deze verbinding is minder kritisch en kan aan particuliere gebruikers worden gegeven. Verchromen werkt goed, maar de chroomlaag is iets donkerder dan chroom (VI) verchromen.

De verchromen en het voorbereidend werk

Voordat je de verchromen zelf doet, is er echter iets aan het voorbereidende werk. Er zijn veel stappen te ondernemen voordat het verchromen daadwerkelijk plaatsvindt. Daarom is verchromen zelfs in de contractproductie zo duur. De volgende stappen zouden ideaal zijn: slijpen

 • werkstuk, polijsten en ontvetten
 • werkstuk Copper
 • werkstuk polish en ontvet
 • werkstuk nikkel
 • werkstuk polish en ontvet activeren
 • nikkellaag
 • werkstuk chroom

Dit kan al afleiden dat niet alleen het chroom zich plating op hoogglans bijdraagt. Het is met name de oppervlaktekwaliteit van het werkstuk dat moet worden verchroomd. Het polijsten moet echt intens worden gedaan. Een goed idee van hoe hard je moet poetsen, biedt onze gids en onze instructies voor het polijsten van aluminium.

Hoogglans polijsten in plaats van verchromen op aluminium

Dit betreft de hoogglansverdichting van het aluminium oppervlak. Ga verder terwijl we het proces beschrijven, je krijgt het al door simpelweg een oppervlak te polijsten dat niet minder intens schijnt dan chroom. Vooral met componenten van aluminium is het daarom de moeite waard om te overwegen om het hoogglans polijsten in plaats van verchromen aan te brengen. zelfgemaakte

verchromen - wat je nodig hebt

De methode

Om chroming voeren jezelf, moet u de juiste middelen, gereedschappen en materialen. Je moet ook onderscheid maken tussen twee verschillende platingprocessen: pen- of tamponplating en badgalvaniseren.

Het materiaal

De gespecialiseerde handel biedt de overeenkomstige hulpmiddelen voor beide processen. Herinner dat de anode en kathode moet in het Badgalvanisierung voor verchromen grafiet en dat de tampon verzinken katoen ongeschikt en microfiber te gebruiken.

Het chroomtrioxide

Daarnaast hebt u natuurlijk nog steeds de chroom-III-oplossing nodig. Deze kunnen ook worden gekocht via gespecialiseerde dealers in verschillende containermaten. Een aanbieder heeft zich gevestigd via internet, dat ook andere technieken biedt zoals vernikkelen, koperplaten, vergulding, enz. Daar kun je ook alle gereedschappen en hulpmiddelen kopen.

stap handleiding voor een chroomlaag te plateren zich

 • chroomIII- oxide (chroomtrioxide), 185 g
 • water, 500 ml
 • zwavelzuur (HS2SO4), 2 g
 • natriumhydroxide, 25 procent (250 g NaOH en 1 liter water) of ontvetter van speciaalzaken
 • Schuurpapier in verschillende korrelgrootten (tot 800 en meer)
 • Slijppasta (pre-, polijsten en spiegel polijsten) en de steunschijf (flanel, katoen)
 • polijstinrichting
 • inrichting voor Badgalvanisierung of tampon plating
 • beschermende kleding (geschikte handschoenen, veiligheidsbril, werkkleding)

1. preparaten

Eerst komt het malen, daarna het polijsten. Je kunt nat of droog schuren. Dit is uiteindelijk een persoonlijke houding. Polijst het werkstuk met korrelgroottes tot 800 tot 1.200.

Vervolgens wordt het werkstuk ontvet. Voor dit doel wordt het gebaad in natronloog en grondig afgespoeld.

Dan volgt de koperlaag. Hier laten we u zien hoe u koperaluminium moet maken. Na het koperen volgt het polijsten opnieuw, gevolgd door ontvetten. Nu kan het werkstuk worden vernikkeld.

De gespecialiseerde handel biedt alles wat u zelfs zonder elektriciteit (zonder stroom) nikkelvrij kunt maken. Vervolgens wordt het nu vernikkelde werkstuk opnieuw gepolijst en ontvet. Dit wordt gevolgd door activering van de nikkellaag. Nu kunt u het verchromen zelf doen.

2. Zelf verchromen van het werkstuk

Het hangt af van welke methode u hebt gekozen. Volg voor tamponplating de instructies van de fabrikant van het apparaat. Plaats het werkstuk in de chroom III-oplossing voor de badplating.

Als het een metaalplaat vervangen grafietpotloden zodat één aan de voorzijde en een stand achter in de oplossing. De anode (positieve pool) is verbonden met het werkstuk, de kathode (negatieve pool) steekt losjes in de oplossing. Strom 3. Stroom en ontlaten van de oplossing

Volg de instructies van de fabrikant van het apparaat voor de huidige intensiteit. De chroom-III-oplossing moet worden verwarmd tot ten minste 30 graden Celsius. Als u begint te chromeren op 30 graden of minder, wordt de chroomlaag zwart. Daarom zou u de oplossing tot ongeveer 40 graden moeten kunnen verwarmen en in staat moeten zijn om die temperatuur aan te houden.

Tips & Trucs U kunt het zelf doen, maar het is nog steeds relatief duur. Bovendien zullen de eerste werkstukken zeker niet aan uw verwachtingen voldoen, omdat de stroom en de oplossingstemperatuur precies moeten worden aangepast.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter