Curățarea unei țevi de cupru

Conducte de cupru sunt adesea folosite pentru a instala provizii de apă potabilă în clădiri. Dar, ca oricare alt metal, cuprul este de asemenea afectat de coroziune. Prin urmare, curățarea regulată a țevilor de cupru instalate are sens. Ceea ce trebuie luat în considerare la curățarea unei țevi de cupru, am rezumat mai jos pentru dvs.

Numeroase proprietăți pozitive ale cuprului

Cuprul este un metal versatil, care este, de asemenea, considerat ca metal semi-prețios la metale neferoase. Este, de asemenea, punctul de plecare pentru numeroasele aliaje, cum ar fi bronzul sau alama. Datorită compoziției sale chimice, este de asemenea potrivit pentru contactul cu alimentele. În plus, buna conductivitate termică joacă un rol important aici.

Tuburi din cupru și alte metale

Aceasta face din cupru unul din metale care este utilizat în mod egal pentru conductele de apă în construcții de încălzire și alimentare cu apă potabilă. Cu toate acestea, și alte metale au fost utilizate pentru fabricarea conductelor de apă:

  • oțel inoxidabil alama
  • plumb
  • cupru nu este prea mult a fost cunoscut

special în secolul 19, când riscurile nocive de plumb și conductele de plumb pentru conducte de apă potabilă au fost utilizat. Deci, există încă câteva domenii în care se găsesc linii de plumb - în special în rețeaua publică, adică până la conexiunile la domiciliu. Dar sunt folosite și alte metale.

Oxidarea datorată numeroaselor particule

Prin urmare, particulele care se dizolvă pot provoca, de asemenea, oxidarea pe părțile din alte metale. În plus, există și niveluri diferite de metale diferite în apa de băut, care favorizează oxidarea conductelor. Desigur, conductele de cupru sunt, de asemenea, afectate.

Folosirea conductelor de cupru în clădiri țevi de cupru

pe scară largă se bucură doar în construcția de conducte în clădiri de o mare popularitate, deoarece acestea sunt potrivite nu numai pentru alimente și conductivitate termică bună. De asemenea, prelucrarea ulterioară, cum ar fi brazarea sau lipirea unei țevi de cupru, este simplă și eficientă, astfel încât sistemele de conducte de apă pot fi instalate rapid și ieftin.

Curățarea conductelor de cupru este simplă și relativ inofensiv

În plus, curățarea conductelor de cupru este mult mai ușoară decât, de exemplu, cu țevi din oțel inoxidabil. Comparativ cu stratul de oxidare din oțel inoxidabil, cuprul poate fi îndepărtat excelent prin acizii cu reacție slabă. În consecință, pentru purificarea unei țevi de cupru se utilizează în principal acizi organici cum ar fi acidul formic sau acidul citric.

Chiar și cu scurgeri nici o problema

Acești acizi organici au un alt avantaj: a existat o scurgere neobservate din cauza corodare, în care acidul poate scăpa, nu există nici un pericol pentru materialul de construcție. În plus, acești acizi sunt utilizați diluați puternic apoase. În principiu, conductele de cupru pot fi curățate și abrazive.

Curățarea abrazivă a țevilor de cupru

Aici se menționează sablarea țevilor de cupru. Cu toate acestea, există dezavantajul că mijloacele pentru sablare și stratul îndepărtat trebuie să fie complet îndepărtate din sistemul de alimentare cu țevi, dar acest lucru poate fi realizat doar cu efort considerabil. Prin urmare, este absolut de preferat curățarea regulată a țevilor de cupru cu un acid slab reactiv.

Cerințe pentru curățarea cu acizi apoși

În timpul acestei curățiri, celulele de coroziune pot fi, de asemenea, îndepărtate foarte bine (așa-numitele elemente lucei). Cu toate acestea, curățarea cu acizi are și limitele sale. În funcție de circumstanțe, stratul pasiv, care are ca rezultat oxidarea (clorură de cupru-I, oxid de cupru-I), este diferit pronunțat. Un strat prea gros nu mai poate fi curățat de acizi. Acesta este și cazul când precipitațiile de silice ale apei sunt / au fost prea mari.

După curățarea țevilor de cupru

Dacă aceste acizi sunt utilizate pentru curățarea conductelor de cupru, acestea trebuie diluate cu aproximativ 10 până la 15 procente (cu apă). Timpul de expunere depinde de oxidarea sau coroziunea conductei de cupru. În cele din urmă, sistemul de țevi este clătit numai cu suficientă apă. Nu sunt necesare măsuri suplimentare.

Sfaturi și trucuri Când curățați conductele de cupru, îndepărtați orice particule care provoacă o oxidare ulterioară și reporniți imediat funcționarea conductelor. Astfel, coroziunea ulterioară (tipul I) poate fi prevenită în mod eficient.
Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul