Elförbrukning vid spisskaminen - vad måste man förvänta sig?

Housing Det finns alltid osäkerheter hur mycket el som faktiskt förbrukas en spis och de avgifter som orsakar under hela året. Denna artikel ger därför några grundläggande riktlinjer och visar hur elförbrukningen kan beräknas.

General uppskattar

i en fyra personers hushåll, kokta dagligen i här och ugnen används oftare en gång, kan man i genomsnitt ca 600-800 ut kWh / år för ugn och spishäll.

Lite mindre om ugnen används mindre ofta, lite mer om det är en gammal spis och ugn med lägre energieffektivitetsklass. I två enpersonshushåll eller sällsynta spis och ugn användning konsumtionen minskas i motsvarande grad.

Förbrukningskostnader

För en kWh el kan man förvänta sig en grov 25 cent. De årliga elkostnaderna är därför cirka 200 euro för hushållet för fyra personer. Intressant här är jämförelsen med en traditionell gasspis: Kostnaden - även i gamla enheter - här bara en fjärdedel till femte som en kWh gas kostar bara ca 6 cent.

beräkna kostnaden för spisen

Kostnaden för spisen kan du enkelt räkna ut: Kraften i de enskilda brännarna är alltid inställd. Vanligtvis finns det följande effektnivåer med en fyra-brännare spis:

  • 1 x 2,5 kW ( "snabb matlagning")
  • 1 x 1 kW ( "Spara häll")
  • 2 x 1,7 kW (andra hällar)

Värdena kan variera något beroende på kaminmodellen, men är vanligtvis nära det angivna intervallet.

beräkningsmetod nu, till exempel, den "rädda spisen" i en timme i drift avger en maximal förbrukning av 1 kWh (något mindre om den vrids ner). För höghastighetskokaren skulle det emellertid vara 2,5 kWh.

Exklusive åtstramningsdrivan 2 timmar i drift, är effektförbrukningen dubbelt så hög: 1 kW under 2 timmar = 2 kWh. Så du kan uppskatta strömförbrukningen baserat på driftstiderna och den eller de plattor som används.

strömförbrukning från ugnen

I ugnar, är strömförbrukningen mycket olika beroende på energieffektivitetsklassen. Så du kan gå ut för en 10-årig enhet på cirka 1,6 kWh per bakning gången, medan en modern enhet med den högsta energieffektivitetsklass förbrukar ungefär hälften.

Tips & triksPyrolysfunktionen hos en ugn säkerställer särskilt hög strömförbrukning. Du kan ha två till tre gånger förbrukar så mycket el som bakning gången själv därför Regelbunden användning orsakar en mycket hög effektförbrukning (med pyrolys ca 3-4 kWh per bakning gången) ..
Dela med vänner

Lämna din kommentar