Roestvlekken verwijderen uit metaal

Roestvlekken op metaal zijn verdeeld in flitsroest, dat wil zeggen hechtende corrosie en materiaalcorrosie. Typisch roesten vindt plaats op ijzeren balustrades buitenshuis. Er is een hele reeks huismiddeltjes en professionele roestverwijderaars die worden toegepast of worden gebruikt als additieven voor reinigingsbadjes.

Ouderroest bevordert nieuwe roest

Belangrijk is de bewerking en verwijdering van roestvlekken op de grondigheid van metaal. Zelfs de minste resten van gecorrodeerd materiaal vormen de basis voor hernieuwde roestvorming. Bij het verwijderen van roestvlekken die zich alleen op het oppervlak hebben afgezet, zijn licht zure reinigingsmiddelen voldoende. Ze worden aangebracht en weggeveegd na de belichtingstijd.

Als de roest of corrosie in het metaal "uitsteekt", moeten de "aangetaste" moleculen volledig worden verwijderd. Naast het intensieve en langdurige "baden" in de juiste reinigingsoplossing kan een mechanische verwijdering door schuren of borstelen noodzakelijk zijn. Als er roestige vreemde materialen zoals roestvlekken in de badkuip onder de badcoating zitten, moeten de gecorrodeerde oppervlakken mogelijk worden blootgesteld.

Metalen substantie neemt af

In het geval van geroeste kleine onderdelen zoals bestek, gereedschap of voertuigonderdelen, helpt een reinigingsbad om grote mechanische impact te verminderen. Afgezien van op elkaar geplaatste roest, moet de roest worden beschouwd als "bedorven" metaalsubstantie.

Elke verwijdering van roest kost precies beschouwd als "gezond" materiaal. Een goed voorbeeld is een verroeste autoplaat, waar na een zekere mate van corrosie geen plaatwerk meer over is. Voor precisiegereedschap kan het verwijderen van roest leiden tot functionele beperkingen, zoals een schaar, de bladen liggen niet meer op één lijn met elkaar.

Roest omkeren

Zogenaamde roestconverters zijn bekend door de behandeling van roestvlekken op voertuigcomponenten. Ze verminderen de materiaalslijtage door de metalen substantie gedeeltelijk te "herstellen". Over het algemeen zijn de speciale gereedschappen uit de automotive-onderhoudsindustrie aanbevolen helpers voor alle roestbestendige metalen oppervlakken. Bij roestvrijstalen of verchroomde oppervlakken treedt soms vertroebeling op, die kan worden verward met roest. In deze gevallen helpt een roestomvormer niet.

Tips & Trucs Zorg ervoor dat u bij het schuren of werken met een koperen draadborstel steeds opnieuw roestdeeltjes uit uw gereedschap verliest. Anders loop je het risico dat je oude deeltjes met je werk in het metaal "inwerkt".
Deel met vrienden

Laat je reactie achter