Reparera skummade och vävda mattor

Vevda mattor består ofta av en multiplicerad sammankopplad konstruktion av tråd- och garnkörningar. Tyget blir ännu mer komplext på grund av fibrarnas knutar. Reparation är endast möjligt för experter. För maskinvävda varor och mattor med skumunderlag kan reparationer göras av ersättningsplåster.

Skumunderlag får laga

Patching en matta görs antingen genom att ersätta skadade områden eller återansluta. Furring och skadade kanter kan repareras genom att glida, som vid trimning av en matta.

Byte av skadade ytor och ytor är möjlig för smart hemförbättring. Brännhål, sprickor och hål kan klippas ut och "lappas" genom ett tejpbyte. Denna typ av reparation måste vara mattan eller mattor med skumunderlag eller maskinväv.

Reparation är endast möjligt med specialistkunskaper.

För handknutna orientaliska mattor måste ingrepp i vävnaden normalt ingripa för att ordentligt reparera skador. Den framgångsrika "patching" kräver kunskap om vävningstekniker och tillhörande riktningar och skiktsekvenser. För lekmän är det inte möjligt att reparera knuten.

Skador på mattans ytterkanter kan repareras genom att ersätta en trasig kant eller skära den med en ny länk. Eftersom det behövs speciella symaskintyper för länkningen krävs en professionell hantverksföretag normalt också för detta.

Punching and Replacement

Plastbakad mattor och mattor repareras genom att ta bort de skadade delarna och sätt in en mattebytesbit. Helst används en rund stansjärn för att slå ut en cirkelbit. Skärningen måste vara kontinuerlig hela vägen till undergolvet för att inte flytta någon intilliggande matta vid lyft eller skrapning.

Du bör använda extra matta eller en mattan som har tagits bort på ett osynligt ställe som ersättning eller lapp. Den är skuren med samma stansjärn. När plåstret sätts i måste matningsfiberens linjärriktning bibehållas genom lämplig skruvning. Detta minimerar reparationens visuella utseende.

Tips & tricks Om du vill eliminera ett platt hål i mattan som ett brännmärke, kan du använda frisörmetoden. Använd en nagelsax för att skära av de brända fibertoppen. Använd "skördade" fibrer någon annanstans för att fylla på hålet.
Dela med vänner

Lämna din kommentar