Zilverstaal

Zilverstaal is een term die vandaag nauwelijks te horen is. Het verwijst naar een speciaal type staal met uitstekende eigenschappen, dat nog steeds in gebruik is, maar meestal alleen wordt aangeduid met het materiaalnummer. Lees meer over zilverstaal in dit bericht.

Naam zilverstaal

Zilverstaal is de voorheen populaire naam voor een zogenaamd koudbewerkingsstaal met bijzonder goede eigenschappen. Het is het type staal dat officieel het materiaalnummer 1.2210 draagt. De bijbehorende korte naam is 115CrV3. Zilverstaal wordt eenvoudigweg L2 genoemd in de Amerikaanse AISI-nomenclatuur.

Samenstelling zilver staallegering bestanddeelmassa% in de legering
silicium Si 0,15% - 0,30% Mn Mangaan
0.20% - 0.40% chroom Cr
0,50% - 0,80
% vanadium V 0.50% - 0.80% zwavel S
0-0,03 fosfor P
0-0,03
koolstofgehalte van 1,1% - 1,25%

eigenschappen van zilver staal reeds Uit de samenstelling van de legering kunnen de meest essentiële eigenschappen van zilverstaal worden afgeleid, bijvoorbeeld vanwege het hoge chroom- en vandiumgehalte. Maar er zijn ook enkele andere speciale functies.

Toewijzing van zilverstaal

Vanwege zijn eigenschappen is zilverstaal een universeel toepasbaar gereedschapsstaal. Het is echter als zogenaamd koudbewerkingsstaal, dat wil zeggen, het wordt alleen gebruikt als gereedschapstaal in gebieden waar de snijtemperatuur niet hoger is dan 200 ° C.

Weerstand

Zilverstaal wordt gekenmerkt door een hoge randbehoud van messen, die er van zijn gemaakt. Dit maakt het bijzonder geschikt voor de productie van snijgereedschappen.

Het staal heeft ook een hoge taaiheid (weerstand tegen breuk of voortplanting van scheuren in het materiaal). Deze twee eigenschappen spreken elkaar meestal tegen, maar ze zijn allebei aanwezig in zilverstaal.

Verhardbaarheid

Zilverstaal is bijzonder goed verhardbaar. Bij hardingsprocessen kan vooral de uiteindelijke hardheid zeer nauwkeurig worden aangepast door veranderingen in het uithardingsproces. De hoogst mogelijke hardheid die zilverstaal kan bereiken, is een hardheid van 64 HRC. Dit komt grofweg overeen met Japans messenstaal van zeer hoge kwaliteit.

Vooral door het temperen van de hardheid van zilverstaal kan heel precies worden geregeld. Afhankelijk van de ontlaattemperatuur kan tussen 60 HRC en 64 HRC worden getarget.

Verdere fysieke eigenschappen

Zoals veel staalsoorten in deze klasse, biedt zilverstaal een goede bewerkbaarheid en is het dus ook geschikt voor machinale bewerking door frezen. De hittebehandeling en verharding zijn zeer eenvoudig en zeer effectief.

Gebruik van zilverstaal

Als gereedschapsstaal wordt zilverstaal hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van spiraal- en tapboren, maar ook voor stansen en graveergereedschappen. Bovendien worden vaak bouwonderdelen en kleine draaibare onderdelen van zilverstaal geproduceerd. Af en toe wordt het ook gebruikt voor golven (vooral voor hoge belastingen). Het gebruik van vandaag is bijna uitsluitend voor ronde gereedschappen. Scheerapparaten waren echter vroeger gemaakt van zilverstaal.

Tips & Tricks Zilverstaal wordt uitsluitend geleverd als rondstaal, naast (zelden) ook als vierkant staal. Maar het bestaat niet in andere vormen.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter