Gespleten hamer of kloofbijl?

Verbouwing Vooral eigenaar van een hout of houtkachel zal vroeg of laat te maken met de vraag of zij een opsplitsing bijl of maul moet gebruiken. Waar zijn de verschillen en onder welke omstandigheden worden gesplitste hamers of gespleten bijl aanbevolen, lees hieronder.

bijl splitsen bijl en splitsen hamer

Voor veel mensen is de kwestie van de "splitsing bijl of maul" moet vergezeld gaan van een veel meer prangende vraag wanneer ze geconfronteerd worden met de bijbehorende plank bij de ijzerhandel: wat ooit is het verschil tussen bijl en chopper, log splitter en kloofbijl, want in feite zo onderscheiden:

  • ax ax of universele
  • Spaltaxt Spalthammer

Universal bijl en chopper

het verschil tussen een conventionele en houtsplijter nog steeds begrijpelijk voor velen als ze de overeenkomstige produkten gemakkelijker bij de bouwmarkt. De kloofbijl heeft een veel krachtiger kop en het blad lijkt daarom op een splijtmes.

Het verschil tussen ax splitsen en splitsen hamer

Maar wanneer moet dan worden gemaakt tussen Spaltaxt en Maul, krijgt het een beetje lastig. Omdat de verschillen tussen de twee splijtgereedschappen marginaal zijn. In principe kan een kloofbijl hetzelfde scheermes of bijlhoofd hebben als een kloofhamer. En ook in de greeplengte van een kloofbijl kan een kloofhamer ook een kloofhamer worden genoemd. Het verschil kan als volgt worden verklaard.

De kop van de hakhamer kan zwaarder zijn dan die van een kloofbijl. Het handvat kan ook aanzienlijk langer zijn dan met een kloofbijl. Nu kan een hakhamer een hakhamer worden genoemd, als alleen het hoofd zwaarder is of alleen de stok langer. Een van de twee functies moet daarom de hakhamer hebben. Maar als het is duidelijk een log splitter, die wordt gepresenteerd als Maul, het product komt waarschijnlijk van het verre buitenland en in iets te vertalen mis ging, of degene die de functie zou moeten beschrijven niet het verschil te kennen.

Maar waar ligt het concrete verschil in gebruik?

Er zijn redenen die spreken voor een kloofbijl of een kloofhamer. Een rondom aangebrachte goed uitgevoerde hakhamer heeft een veel langere grip (die wordt beperkt door de kloofbijl tot een maximum van 70 cm) en een zwaardere kop. Bovendien moet het tegenovergestelde oppervlak van het mes in elk geval vlak zijn als een hamer.

Kloven splitsen met de kloofhamer

De kloofbijl is beter als de beschikbare ruimte vrij slecht is. Bovendien kan minder dicht hout zeer goed worden gesplitst met een kloofbijl. In tegenstelling hiermee ontwikkelen de splithamers aanzienlijk meer kracht vanwege het langere handvat en de grotere kop.

Daarom is het geschikt voor dicht, hard hout, nat of zelfs houtblokken, dat nog niet is gespleten. Daarom moeten de belangrijkste accessoires van een gespleten hamer ook speurmessen bevatten, die comfortabel met de andere kopkant in het hout kunnen worden gedreven met zeer onhandelbaar hout.

Tips & trucs Ongeacht of het een gespleten hamer of een kloofbijl is - bij intensief gebruik wordt elk van de twee messen bot. Hoe u het blad van een kloofbijl of een hakmes kunt slijpen, leest u hier in detail.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter