Lödning: Finns det ett alternativ?

Vid anslutning av kablar eller lödkomponenter verkar det inte finnas något verkligt alternativ. Vilka möjligheter erbjuds åtminstone teoretiskt, och vad de egentligen är bra, kommer du att lära dig i det här inlägget.

Adhesivlimmande

Ett ledande lim som vanligtvis används i branschen finns även i små kvantiteter från oss. Produkten heter "Wire-Lim" och är lämplig som ersättning för lödning.

I praktiken är limet ganska hållbart och skapar en fast förbindelse, som är lättledande. Dessutom är limet också blyfritt (till skillnad från lödningstenn) och det kommer inte heller några giftiga rök under lödningen.

Priset är dock problematiskt här: För ett paket på ca 10 ml brukar du förvänta dig cirka 7 - 8 EUR, så det är inte särskilt ekonomiskt att använda en sådan lim som ersättning för lödning. Dessutom kan limet inte användas mycket bra när det gäller elektroniska komponenter och mycket små lödningsuppgifter - klassiska lödfogar är säkert det här valet.

Kabelanslutningar zusammen Lödkablar är en av de grundläggande uppgifterna för DIY-entusiaster när det gäller att reparera leksaker eller hushållsapparater. Som regel, när man ansluter kablar, fungerar så kallade krympkontakter bra. Om du vill ha ännu mer säkerhet kan du använda krympkontakter, som dessutom krympas av varmluft (hårtork, lättare).

Enkla krympkontakter finns också i intervallet från cirka 10 EUR i elektronikhandeln. Så kallade buttkontakter och krympkontakter kostar omkring 0,25 EUR per styck - 0.90 EUR, och här kan du köpa hela uppsättningar till mindre än 5 EUR.

I praktiken kan hållbarheten hos sådana anslutningar jämföras med en lödfog, så du behöver inte nödvändigtvis lödda kablar ihop. Även inom området för elektriska elektriska produkter är en sådan krympkryp ofta föreskriven och används företrädesvis.

Tips & Tricks Håll alltid koll på kvaliteten på krympade anslutningar - billiga varor kan också vara problematiska här. Lusterminaler är inte alltid ett lämpligt sätt att ansluta kablar - du bör bara använda dem om en icke-permanent anslutning är önskad, du måste lösa igen.

Dela med vänner

Lämna din kommentar